14 Mart 2014 Cuma

We want more: İhtimaller ihtimaller

Euroleague, basketbolda Avrupa’nın zirvesi. NBA play-offlarıyla beraber basketbolun en üst seviyesi olarak tanımlanır ki bence Euroleague bir adım önde. Top 16 ile beraber sertliğin, seviyenin bi’ tık yukarı çıkmasıyla daha güzel maçlar izliyoruz.

Top 16 E grubunda ilk sıranın Barcelona’ya gideceği hemen hemen kesinleşti. Grupta kalan yedi takımdan beş tanesi çeyrek final için şansını devam ettiriyor. Önceki yazımda da söylemiştim, grubun sonundaki Laboral ve Anadolu Efes’in alacağı sürpriz galibiyetler diğer takımların sıralamasını belirleyecek. Laboral geçen hafta gidip Atina’da Panathinaikos’u yenerek, bir anda Yunan takımını ilk dördün dışına attı. Panathinaikos’ta geçen hafta koç Pedoulakis’le yollar ayrıldı. Giannakopoulos kardeşler neden böyle bir karar aldı anlamak güç. Sene sonu için Katsikaris’in adı geçiyor ama Xavi Pascual bu sene de Barcelona’da başarısız olursa Katsikaris’in yazın İspanya’ya gitme ihtimali var. Panathinaikos bu hafta da grubun bir diğer etkisiz elemanı Anadolu Efes ile İstanbul’da oynayacak. Türk-yunan milliyetçiliği, Anadolu Efes’in avrupadaki 500. Maçı olması gibi etkenlerle Efes tarafı hırslı olacaktır. Pana, İstanbul’dan da eli boş dönerse çeyrek final hayallerine şimdiden veda etmek durumunda kalacak.

Bu akşamki Barcelona-Olympiacos maçı Euroleague’de haftanın maçı. Bir diğer Yunan temsilcisi, son iki yılın şampiyonu Olympiacos’ta da işler iyi gitmiyor. Bu akşam Spanoulis ve Printezis’den yoksun olarak maça çıkacaklar. Şu anda grupta beşinci sırada bulunuyorlar. Pero Antic’in pazar günü twitterda yazdıkları sonrası zan altında kalan Bartzokas için işler iyi gitmiyor. Her takımın birbirine bu kadar yakın olduğu bu grupta, Olympiacos’un top 8 dışında kalması sürpriz olmayabilir.

Grubun en şanslı takımı Fenerbahçe Ülker. Dün çok zorlanmalarına rağmen aldıkları Malaga galibiyeti ve Laboral’in Atina’dan çıkardığı Pana galibiyeti grupta önlerini görmeleri açısından çok büyük önem taşıyor. Haftaya kesin kazanmaları gereken bir Pana maçı var. Zeljko’nun OAKA’ya dönmesi açısından duygusal olarak çok çok büyük bir maç olacağı kesin. Matematiksel değeri de bir o kadar büyük.

Milano’nun ise dün deplasmanda aldığı Laboral galibiyeti onlar için çok önemliydi. Evlerinde maç vermediler, haftaya Milano’da alacakları Anadolu Efes galibiyeti onları çeyrek finale atacaktır.

Malaga ise Joan Plaza hocamın önderliğinde dünkü maçı kazanabilseydi önemli bir avantaj yakalayacaktı. Şu anda grupta üçüncü sıradalar ama üst üste evlerinde Barcelona ve Olympiacos’la oynayacaklar. Bu maçlardan nasıl çıkacakları, gelecekleri için belirleyici olacak. Eğer grupta Fenerbahçe Ülker’i geçebilirlerse, çeyrek final yapabilirler.

Benim grup için ilk dört tahminimde Malaga ve Panathinaikos dışarda kalıyor. Pana’nın ilk dörde kalmasını çok istiyorum, umarım kalırlar ama işleri zor. Bu grupta her şey olabilir. Bir diğer ihtimal ise grubun şu andaki sıralama ile bitmesi. Bu durumda Olympiacos ve Panathinaikos’un ikisi birden top 8 yapamayacak. Bu çok uzun zamandır görmediğimiz bir tablo. Euroleague’in son 10 yılına damga vuran Yunanlıların, ikisinin birden son 8’e kalamama ihtimallerinin olması bile çok ilginç. Bu grupta her maç çekişmeli, nefis oluyor. Tekrar yazıyorum, Anadolu Efes ve Laboral’e dikkat. Grubun kaderini değiştirebilirler.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder